Bevara din historia

Har du en spännande släkthistoria? Eller vill du dela med dig av din släktforskning till barn och barnbarn?

En släktbok är ett fantastiskt sätt att föra din släkts historia vidare så att den inte faller i glömska. Kanske har du en specifik händelse, en persons levnadsöde, en gårds historia eller en släktgren du vill berätta om.

Men det är inte helt enkelt att veta hur du ska skriva så att det blir trevligt att läsa för dina släktingar. Det finns en mängd program du kan skriva i och ytterligare andra för att layouta text och bilder. Dessutom tar det tid. Tid du kanske inte har.

Låt mig sammanställa din, eller någon annans, historia åt dig. Jag tar fram en släktbok utifrån de önskemål du har.

Sigrid Larsdotter - en stor hycklerska, kopplerska m.m.

Hösten 1867 har Sigrid hunnit fylla 44 år, vilket var medellivslängden för kvinnor när hon föddes. Av hennes fyra oäkta barn är bara yngste sonen, den fyraårige Jonas, kvar hemma. Sex år tidigare begravde hon sin yngsta dotter, Eva Maria, blott 2 år gammal. 16-åriga Inga Margareta och 14-åriga Catharina Christina är redan i tjänst som pigor.

Det har varit en svår sommar. Maj månad slog köldrekord och bönderna kunde börja så först framemot midsommar. Redan den 3 september kommer frosten till Västernorrlands län, den så kallade "halshuggarnatten", och förstör skörden. Kanske blev detta droppen som gjorde att Sigrid sökte mer stabilitet i livet, eller så fann hon kärleken i den 7 år äldre Olof Olofsson från Västerbillsjö i Själevad. I november gifter de sig och kanske får hon lite frid för ett tag, innan hennes "wansinnige" make åter läggs in på Gådeå sjukhus. Då mannen inte längre kan sörja för familjen förlorar de snart sitt lilla torp och Sigrid hamnar återigen på fattighuset.

I husförhörslängden från denna tid har prästen gjort en mycket intressant notering om Sigrid. "En stor hycklerska, kopplerska  m.m." Vad Sigrid gjort för att förtjäna detta omdöme lär vi aldrig få veta.

Varva text med familjefoton, tidningsurklipp och utdrag ur kyrkoböcker

Det finns mängder av spår efter dina släktingar. Foton, tidningsartiklar eller -notiser, födelsenotiser och mycket annat.

En intressant och lättläst släktbok innehåller både text och bilder av olika slag. En karta över platserna dina släktingar bott på ger en förståelse över avstånden de rörde sig på och skapar en annan förståelse än om platserna bara nämns i texten. Det finns många möjligheter och tillsammans skapar vi förutsättningarna för att du får den släktbok du vill ha. 

TIDNINGAR

Födelse, bemärkelsedagar och död är tillfällen när personer kan ha uppmärksammats i tidningen.

Beroende på tid och ort kan du även hitta annan information om de personer du är intresserad av. Du kanske har egna tidningsurklipp du vill berika en släktbok med. 

FOTON

Bröllopsfoton, eller högtidsbilder. Kanske finns det en bild på gården dina släktingar bodde på.

Att lägga till bilder på de viktiga personerna i boken gör att du får en intressantare och mer lättläst bok.

SLÄKTTRÄD

Ett släktträd i boken skapar en tydlighet över hur personerna hänger samman.

Det finns flera olika alternativ för hur ett släktträd kan se ut. Vill du ha med ett släktträd tittar vi på de alternativ som finns och utgår från det.

Kontakta mig!

Vi börjar med ett förutsättningslöst, kostnadsfritt samtal.

I det samtalet går vi igenom vad du vill att jag ska hjälpa dig med, så får du också känna om jag är rätt person för att hjälpa just dig. 

Vad händer efter din beställning?

Efter vårt samtal

får du ett avtalsförslag med det vi kommit överens om.

När du godkänt avtalet bekräftar jag din beställning med uppskattat startdatum och leveranstid.

Leverans

Leveranstiden baseras på omfattningen av boken och i vilket format du vill ha den levererad - digitalt eller tryckt.

Betalning

En uppstartskostnad om 10.000 kr inkl. moms faktureras vid beställning. Resterande kostnad faktureras vid leverans.